JABATAN KEHAKIMAN SYARIAH PAHANG

MANTAN KETUA

YAA Dato’ Sri Haji Abdul Rahman bin Md Yunos dilahirkan di Kg. Kuala Bera, Pahang Darul Makmur pada 7hb Mei 1956 bersamaan 26 Ramadhan 1375H. Beliau merupakan anak sulung daripada 3 orang adik beradik. Berkahwin dengan Noriah binti Yusoh pada 1984 dan dikurniakan 5 orang cahayamata, 3 lelaki dan 2 perempuan. Mendapat pendidikan awal di Sekolah Kebangsaan Kuala Bera pada tahun 1963 sehingga 1968. Mendapat tawaran belajar di Sekolah Abu Bakar Temerloh (ABS) pada tahun 1969 tetapi atas kehendak Ayah dan Ibu supaya belajar di Sekolah Agama maka beliau di hantar ke Pondok dan Sekolah Agama Rakyat Ittifaqiah Kg. Guai Temerloh dari tahun 1969 sehingga 1972. Pada tahun 1972 pernah dilantik sebagai ketua murid.Kemudian beliau menyambung pelajaran ke tingkatan 5 di Sekolah Menengah Agama Al-Khairiah, Temerloh pada tahun 1973 dan memperoleh Sijil Menengah Agama. Pada tahun 1973 juga beliau dilantik sebagai Pengawas Sekolah. Selanjutnya beliau menyambung pengajian di Kuliah Lughah Waddin Sultan Abu Bakar Pekan pada tahun 1974 sehingga 1976 untuk mengambil Sijil Pelajaran Malaysia dan Sijil Tinggi Ugama.

Semasa di Kuliah Sultan Abu Bakar Pekan beliau memegang jawatan sebagai Ketua Kebajikan Asrama Putra, Pengawas Perpustakaan, Setiausaha Badan Dakwah dan Ilmiah dan mewakili sekolah dalam bahas Bahasa Arab dan Bahasa Malaysia. Beliau bercita-cita hendak melanjutkan pelajaran ke Universiti Al-Azhar Mesir sebaik mendapat Sijil Tinggi Ugama Negeri Pahang dengan dengan mendapat pangkat B+. Oleh kerana pada tahun 1977 biasiswa tidak dikeluarkan maka beliau terpaksa menyambung pengajian ke Yayasan Pengajian Tinggi Islam Kelantan Nilam Puri Kelantan pada tahun 1977 sehingga 1980 dalam fakulti Syariah dan Undang-Undang. Di YPTIK Nilam Puri, beliau aktif dalam persatuan pelajar sebagai Ketua Pelajar Pahang, Pengerusi Badan Dakwah dan Timbalan Presiden Persatuan Siswa YPTIK Nilam Puri Kelantan.

Sebaik sahaja tamat tahun 3 di YPTIK, pada tahun 1980 beliau mendapat biasiswa Kerajaan Pahang untuk melanjutkan pelajaran di tahun 4 di Universiti Al-Azhar pada sesi 1981-1982 dalam bidang Syariah dan Undang-Undang. Di Mesir beliau aktif dalam Persatuan Melayu Mesir dan memegang jawatan sebagai Ketua Biro Penerangan dan Dakwah. Sebaik selesai belajar dan mendapat Ijazah Sarjana Muda Syariah dan Undang-Undang pada tahun 1982, beliau menunaikan fardhu haji dan seterusnya pulang ke Malaysia.

Beliau Memulakan kerjaya sebagai guru Agama dan guru Bahasa Arab di Sekolah Menengah Agama Berhala Gantang selama setahun dan pada pertengahan tahun 1984, Beliau mendapat tawaran menjadi Qadhi dan ditempatkan di Cameron Highland, Pahang. Pada tahun 1987 beliau ditukarkan ke Kuala Lipis. Semasa menjadi Qadhi di Kuala Lipis, beliau telah menyambung pelajaran di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) untuk memperolehi Diploma Undang-Undang dan Pentadbiran Kehakiman Islam selama setahun bagi sesi 1989-1990. Pada tahun 1992 beliau ditukarkan ke Pekan, Pahang sebagai Qadhi Daerah Pekan dan memangku jawatan Qadhi Besar Pahang. Beliau juga telah mengikuti kursus Bahasa Inggeris di Muslim College London pada tahun 1994. Berikutan perpisahan Mahkamah Syariah dari Jabatan Agama Islam, maka pada bulan November 1995 beliau dilantik oleh KDYMM Sultan Pahang sebagai Hakim Mahkamah Tinggi Syariah Negeri Pahang dan pada tahun 2012 beliau menerima tauliah pelantikan sebagai ketua Hakim Syarie Pahang  sehingga kini.

Di antara jawatan yang disandang semasa beliau menjadi Qadhi ialah YDP ABIM Daerah, Pengerusi PERKIM Daerah, AJK Persatuan Ulamak, AJK Persatuan Bekas Mahasiswa Timur Tengah, Pengerusi PIBG, Pengerusi Persatuan Pegawai Agama Pahang dan Pengerusi Masjid-Masjid Daerah. Di antara Sumbangan di dalam Organisasi kini,  Beliau merupakan Pengerusi Panel Hakim Mahkamah Rayuan Syariah Negeri Pahang, Beliau turut dilantik sebagai Panel Hakim Mahkamah Rayuan Syariah Negeri Terengganu bagi tahun 2017-2020, Ahli tetap Persatuan Pegawai Syariah Malaysia, Ahli JawatanKuasa Perundingan Hukum Syarak Negeri Pahang, Ahli JawatanKuasa Induk Arahan Amalan Mahkamah Syariah Malaysia, dan juga Ahli Jawatankuasa Teknikal  Undang-undang Syariah Negeri Pahang. 

Di Antara sumbangan bagi aktiviti luar dan kemasyarakatan, beliau terlibat sebagai Ahli Jawatankuasa Persatuan Ulama Negeri Pahang dari tahun 1986 sehingga kini, Ahli Jawatankuasa Persatuan Alumni Al-Azhar bermula tahun 2017, dan beliau merupakan Penasihat Pondok Perdana Negeri Pahang dari tahun 2016 sehingga kini.  Beliau juga pernah menjadi penceramah di Radio Malaysia Pahang pada tahun 1992 sehingga tahun 2008 dengan tajuk antaranya berkenaan Ibadat, Munakahat, dan Isu-isu perundangan. 

Beliau juga menjadi penasihat dan panel “Mock Trial” bagi pelajar Fakulti Syariah dan Undang-undang di Universiti Sains Islam Malaysia(USIM) pada tahun 2005 dan tahun 2006. Beliau juga aktif membentang kertas kerja dan juga ceramah berkaitan dengan Undang-undang Syariah di Universiti Malaya (UM), Universiti Utara Malaysia (UUM), Universiti Malaysia Pahang (UMP) dan Kolej Universiti Islam Pahang Sultan Ahmad Shah (KUIPSAS). Atas khidmat bakti beliau yang cemerlang di Negeri Pahang, maka KDYMM Sultan Pahang telah mengurniakan Pingat Khidmat Cemerlang (PKC) pada tahun 1991, Setia Mahkota Pahang (SMP) pada tahun 1997 dan Darjah Indera Mahkota Pahang (DIMP) yang membawa gelaran Dato’ pada tahun 2005. Beliau juga mendapat Anugerah Cemerlang pada tahun 1995 dan tahun 2007.  

Terbaru, Bersempena ulang tahun hari keputeraan yang ke-87 ke bawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Pahang pada 24 Oktober 2017, telah mengurniakan darjah kebesaran Sultan Ahmad Shah Pahang Yang Amat Di Mulia-Peringkat Pertama, Sri Sultan Ahmad Shah Pahang (SSAP) yang membawa gelaran Dato’ sri kepada beliau. Dengan segala pencapaian sepanjang perkhidmatan YAA Dato Sri telah menjawat jawatan Sebagai Hakim Mahkamah Tinggi Syariah Kuantan (Gred LS 52) bermula 03 Januari 2005, kemudian di naikkan gred kepada Hakim Mahkamah Tinggi Syariah Kuantan (Gred LS 54) Pada 01.Mei.2012. Akhir sekali pada 01 Disember 2012 YAA Dato' Sri Haji Abdul Rahman bin Md Yunos telah menjawat jawatan sebagai Ketua Hakim Syarie Pahang  (JUSA C) sehinggalah YAA Dato Sri bersara  (tamat tempoh maksimum kontrak) pada 31 Mac 2023.

 

DATO HAJI ABDUL HAMID BIN HAJI ABDUL RAHMAN, DSAP.,AMP.,PKC. Dilahirkan di Kg. Kelola, Jerantut, Pahang pada subuh hari Rabu 25 Rabiulawwal 1365 bersamaan dengan 27hb Mac 1945. Berkahwin dengan Datin Hajjah Rosina Binti Mohamad Ghazali dan dikurniakan 4 orang cahaya mata iaitu 3 lelaki dan 1 perempuan. Beliau mendapat pendidikan awal di Sekolah Melayu Kelola, Jerantut, Pahang, manakala di sebelah petangnya belajar agama di sekolah yang sama. Setelah tamat sekolah rendah, beliau menyambung pelajaran menengahnya di Madrasah Al-Junied Al Islamiah, Singapura sehingga tahun 1967.

Bagi menambah pengetahuannya beliau mengikuti kelas Trengkas Melayu Kaedah Greg di Trengkas Melayu Institute Malaya di Bencoolen Street Singapura dan memperolehi Diploma Perguruan Trengkas. Di samping itu beliau mengikuti kelas Bahasa Inggeris secara persendirian di sekolah swasta dan akhirnya belajar secara formal di Katong Secondary School anjuran Kementerian Pelajaran Singapura di bawah program Adult Education Board (Lembaga Gerakan Pelajaran Dewasa Singapura). Semasa belajar di Madrasah Al-Junied Al Islamiah, Singapura, beliau pernah di tawarkan biasiswa oleh Kerajaan Saudi Arabia untuk belajar di Universiti Madinah. Walau bagaimanapun, beliau menolaknya kerana hasrat beliau ialah untuk belajar di Universiti Al-Azhar, Kaherah. Perpisahan Singapura dari Malaysia pada tahun 1963 memaksa beliau kembali semula ke negeri kelahirannya Pahang. Dengan tekad baru beliau memulakan pengajiannya di Kuliah Al-Lughah Waddin Sultan Abu Bakar Pekan di tahun akhir pada tahun 1968 dan menamatkan pengajiannya di tahun yang sama. Beliau menjadi tenaga pengajar Bahasa Arab di Sekolah Menengah Agama Al-Ulum Diniah, Dong, Raub di sekitar tahun 1969 hingga 1971. Bagi mencapai hasrat dan cita-cita beliau sendiri, sejak belajar di Madrasah Al-Junied Al Islamiah, Singapura di samping galakan dari kedua ibu bapa dan guru-guru untuk menyambung pelajaran Tinggi Agama di Universiti Al-Azhar, Kaherah, tawaran Biasiswa Pelajaran Tinggi Agama Islam Pahang pada tahun pengajian 1971/1972 diterima.

Beliau mengambil pengajian di dalam Kuliyyah Syariah Wal Qanun dan menamatkan pengajiannya serta memperolehi ijazah pertamanya pada tahun 1977. Nama “Ibn Al Kalawie”, “ Ham Kalawie” dan “ Hamid Kalawie” tidak asing bagi pelajar-pelajar seangkatan dengannya samaada di Singapura mahupun di Kaherah. Bergiat cergas di dalam Persatuan Persekutuan Melayu Republik Arab Mesir “PMRAM” dengan memegang jawatan Anggota Badan Penasihat PMRAM selaku setiausahanya. Pernah juga menjadi setiausaha Agong PMRAM, di samping menduduki Jawatankuasa “ Solidarity Council Of the South East Asia Students’ Association”. Beliau juga pernah menjadi Ketua Pelajar-Pelajar Pahang di Kaherah. Di dalam bidang penulisan pula, beliau telah menyumbangkan tulisannya dalam majalah ‘Dewan Pelajar’ terbitan Dewan bahasa dan Pustaka mengenai kehidupan dan kebudayaan masyarakat Mesir untuk pengetahuan pelajar-pelajar tanahair di bawah tajuk “Surat Dari Kaherah” selama satu tahun dengan menggunakan nama samaran “HamKalawie”. KERJAYA Sekembalinya beliau ke tanahair di penghujung tahun 1977, beliau memulakan kariernya sebagai Qadhi Daerah Jerantut dan di tauliahkan pada 19.01.1978.

Setelah beberapa bulan bertugas di tempatnya beliau telah ditukarkan ke Pejabat Qadhi Daerah Rompin mulai 10.04.1978. Mulai 02.01.1983 beliau ditukarkan ke Pejabat Qadhi Daerah Maran dan Chenor sehingga 31.12.1984. Mulai 09.01.1985 beliau ditukarkan ke Pejabat Qadhi Daerah Pekan. Beliau telah di naikkan pangkat ke jawatan Pegawai Hal Ehwal Agama Islam Tingkatan Kanan mulai 01.04.1987 dan memegang jawatan Ketua Penolong Pengarah Bahagian Penyelidikan Jabatan Agama Islam Pahang.

Mulai 07.08.1989 beliau sekali lagi telah di naikkan pangkat ke Gred S2 dalam skim yang sama dan memegang jawatan sebagai Ketua Penolong Pengarah Bahagian Dakwah di Jabatan Agama Islam Pahang. Bagi mendalami pengetahuan dari sudut undang-undang, maka pada tahun 1988, dengan biasiswa tajaan Jabatan Perkhidmatan Awam Malaysia, beliau mengikuti Kursus Diploma Undang-Undang Pentadbiran Kehakiman Islam di Universiti Islam Antarabangsa Kuala Lumpur dan Berjaya memperolehi Diploma. Dalam tahun 1992 beliau diberi peluang sekali lagi mengikuti Kursus Khas Pegawai-Pegawai Agama Malaysia di Muslim Colege, London selama enam bulan. Berikutan kelayakan dan kecemerlangan perkhidmatannya, Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Negeri telah melantik beliau memasuki Skim Perkhidmatan Pegawai Syariah secara Tukar Lantik dan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Pahang telah memperkenankan perlantikan tersebut dan bersetuju mentauliah beliau sebagai Ketua Hakim Syarie, Mahkamah Syariah Negeri Pahang Darul Makmur mulai 19.01.1995. ANUGERAH / PINGAT

Atas khidmatnya di Negeri Pahang, maka KDYMM Sultan Pahang telah mengurniakan Pingat Khidmat Cemerlang Pahang (PKC) pada tahun 1988, Darjah Kebesaran Mahkota Pahang Yang Amat Mulia Peringkat Keempat Ahli Mahkota Pahang (AMP) pada tahun 1992 dan Darjah Kebesaran Sultan Ahmad Shah Pahang Yang Amat Dimulia iaitu Peringkat Kedua Darjah Sultan Ahmad Shah Pahang (DSAP) pada tahun 1997. Pada 07 Disember 2010, sempena Majlis Perhimpunan Sambutan Maal Hijrah Peringkat Negeri Pahang Tahun 1432 Hijrah / 2010 Masihi, KDYMM Sultan Pahang telah berkenan mencemar duli, menyampaikan anugerah (Anugerah Tokoh Maal Hijrah 1432 H) kepada bekas Ketua Hakim Syarie Negeri Pahang, Dato' Abdul Hamid Abdul Rahman bertempat di Dewan Jubli Perak Sultan Haji Ahmad Shah, Jalan Teluk Sisek, Kuantan.

Tanggal 28 November 2012, Y.Bhg Dato’ Haji Abdul Hamid Bin Abdul rahman telah kembali ke rahmatullah iaitu bersamaan dengan 14 Muharam 1434H. Semoga rohnya dicucuri rahmat oleh Allah S.W.T. dan ditempatkan dikalangan solihin.